„Българ 3. Междузвезден унищожител” изпревари „Хари Потър и прокълнатото дете” - #allistrend #allistrend

„Българ 3. Междузвезден унищожител” изпревари „Хари Потър и прокълнатото дете”

снимка: PR

Създателят на поредицата анимационни филми и базирани на тях книги „Българ“ Неделчо Богданов за втора поредна година печели награда в петото издание на конкурса за най-добра детска книга, избрана от самите деца, „Бисерче вълшебно“ 2017.

Отличията и в четирите категории отидоха за български писатели, а тази година надпреварата отбеляза и рекорден брой гласували – 6152 деца. Победителите бяха обявени на на церемония в галерия „Кредо Бонум“ в четвъртък вечер, като сред тях са имената на Никола Райков (първа награда в категория „Торнадо), Радостина Николова (първо място в категория „Мечтатели” за „Моите красиви рога), студио „Змей” (първа награда в категория „Откриватели” за „Легенда за първия кукер), Мария Мартин (наградата на книгата, събрала най-много гласове от бъдещите читатели с мнение – децата под 6 г. за „Как баба Борди полетя с балон“).

В категорията за най-големите читатели, „Майстори“ (12-15 г.) тийнейджърите класираха на първо място „Българ 3. Междузвезден унищожител” на Александър Торофиев (Ал Торо) и Неделчо Богданов (изд. „Сиела“). Книгата получи 187 гласа. Това е второ поредно отличие за проекта „Българ“, след като „Българ 2. Лабиринтът на времето“ спечели вота в тази категория в миналогодишното издание на наградата. Второто място остана за „Хари Потър и прокълнатото дете” (изд. Егмонт), третото място е за друго българско заглавие – „Дневникът на Мишо” на Антон Бухалов и Станислав Коен (изд. Сиела).

Статуетката и грамотата бяха връчени на представителите на издателство „Сиела” –гл. редактор Захари Карабашлиев и Темз Арабаджиева, които разкриха, че Неделчо Богданов смята да продължи една от най-успешните поредици, давайки нова насока на „Българ. На пазара вече е книжката „Малкият Българ. Вампирът от Несебър”,  подходяща за деца между 7 и 112 години, а през есента се очаква нов анимационен филм. Неделчо Богданов е роден в град Несебър, но завършва художествената гимназия в Казанлък, откъдето директно се запътва да следва анимация в НАТФИЗ. Създател е на  няколко късометражни филми, сред които „Екип 54” и българския анимационен сатиричен уеб сериал „Българ“, както и на трите книги-игри, посветени на колоритния главен герой – „Българ: Книга – игра.Тайната на пиратския остров”, „Българ 2: Книга – игра. Лабиринтът на времето”, „Българ. Книга-игра 3. Междузвезден унищожител”. Култовата анимация, близка по идея до големите американски пародии като „Семейство Симпсън” и „Саут парк”, успява да спечели на Богданов хиляди фенове.

Александър Торофиев, автор на „Котаракът и черният нарцис” и съставител на сборника „Призвание герой”. Съосновател е на сдружение „Книги-игри”, съсобственик на сайта за интерактивна литература knigi-igri.bg, организатор на наградата „Златна никса” за най-добра книга-игра у нас и на конкурса „Призвание герой”. От 2013 г. започва да се занимава професионално с гейм дизайн и продуциране на игри за компютри и мобилни телефони