Първи БГ пърформанс в класацията Aerowaves TOP 20 - #allistrend #allistrend

Първи БГ пърформанс в класацията Aerowaves TOP 20

През изминалата седмица от най-голямата платформа за съвременен танц Aerowaves – Dance across Europe обявиха TOP 20 на най-добрите танцови спектакли на млади хореографи за годината, селектирани измежду общо 637 кандидатствали от цяла Европа.
Един от тези TOP 20 е и „F63.9“ на Derida Company с хореограф Живко Желязков.
За първи път българско представление намира място в най-добрите 20. Журито, което оценява всички кандидати, наброява над 40 специалисти от 30 различни държави.

Какво следва?

Селекцията Twenty18 ще бъде представена на фестивала Aerowaves Spring Forward. През март 2018 г. за първи път София ще има шанса да е домакин на най-голямото в Европа събитие за съвременен танц. Това е тридневен, силно интензивен фестивал, който събира на едно място световните фестивални директори, програматори, артисти и изследователи на съвременно изпълнителско изкуство и е от голямо значение не само за сцената на съвременния танц, но и за културния живот в България и Европа.

Мотото, под което се провежда фестивала, „Dance for changing times“ („Танц във времена на промяна“) резонира повече от всякога с настоящото издание през 2018 г., не само защото за първи път български спектакъл е избиран, но и защото за първи път фестивалът ще се проведе в държава от Източната Европа. Това безспорно е огромно признание за Derida Company и исторически шанс да докажем, че София може да бъде столица на танца.

Платформа Aerowaves – Dance across Europe е основана през 1996 г. в Лондон. От тогава до сега организацията расте и днес включва 40 партньора от 33 страни в Европа, които ежегодно подкрепят най-добрите изгряващи хореографи в областта на съвременния танц. Към края на 2017 г. платформата е доказана като най-мощния двигател развиващ съвременния танц в количествен и качествен аспект, независимо дали става дума за самите хореографи и изпълнители, или за генерираните от спектаклите им публики.

Очертава се 2017 г. да бъде изключително успешна за Derida Company след като нейното представление „S INNER“ спечели през март Националната награда „ИКАР“ в категория съвременен танц и пърформънс, а сега и „F63.9“ е избран за един от ТОР 20 спектакли на Европа от единствената припозната от Европейската комисия платформа за съвременен танц – Aerowaves.

Успехът, разбира се, не е случаен. Той идва след като Derida Dance Center и Derida Company работят вече шеста поредна година за развитието на млади таланти в областта на танца чрез обучителната програма Dance PORT Derida, която се осъществява в партньорство с фондация „Америка за България“. Безспорно своят принос има и резидентската програма на Derida Dance Center, развивана с помощта на Столична община и Министерство на Културата, които ежегодно подкрепят над 15 танцови продукции от България и света.

Домакинството на това прeстижно за Европа събитие е резултат работата както на Derida Dance Center, така и на екипа на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, които преди 5 години започнаха комуникация с платформа Aerowaves за възможността този фестивал да бъде включен в апликационната форма на София за Европейска Столица на Културата и са главна подкрепяща институция заедно с Програма „Творческа Европа“ на ЕС.

Можете да гледате F63.9 на 17 ноември, по време на AСТ фестивал за свободен театър.
Изпълнители: Симона Тодорова, Ясен Попов
Музикална среда: Иван Шопов (COOH/BALKANSKY)