Звездите завършват житейския си път по различен начин, често експлозивно. Но какво остава (или не) след смъртта на една звезда? - #allistrend #allistrend

Звездите завършват житейския си път по различен начин, често експлозивно. Но какво остава (или не) след смъртта на една звезда?

Смъртта е занимание самотно, пише Рей Бредбъри. За човешката раса – може би, но как стоят нещата при звездите?

Този въпрос ще е на фокус на събитието Ratio представя: Смъртта на звездите на 3 декември. Всъщност на повечето звезди им отнема милиони години, за да изгорят резервите си – главно от водород и хелий. Това, което остава на тяхно място и около тях, са остатъци от свръхнови или планетарни мъглявини. Както след смъртта при хората остават тленни останки, така и при звездите, подобни по размер на нашето Слънце, остава „оголено ядро“, което наричаме бяло джудже. При най-масивните пък остават свръх-компактните обекти, познати като черни дупки и неутронни звезди. Тези екзотични обекти ни помагат да разберем по-добре развитието на звездната еволюция в нашата галактика и появата на звезди като нашето Слънце и планети като нашата Земя.

Ганчо Ганчев ще разкрие тайните на звездите пред публиката на Ratio, а сред по-любопитните теми се открояват още произходът на елементите, откривани на Земята и в човешките тела, както и има ли връзка между една умираща звезда и една зараждаща се такава, която се намира в другия край на на галактиката.

Ганчо Ганчев е професионален астроном и фотограф, който се занимава с изследването на масивни звезди като ярките сини променливи. Завършил е физика във Франция и астрофизика в Катедра Астрономия на Софийския Университет. Комбинира двете поприща успешно, занимавайки се се с астрофотография, и участва в няколко международни конференции и астрономически експедиции – като слънчевото затъмнение в САЩ през 2017-а година.

Ratio представя: Смъртта на звездите ще се състои на 03.12.2019 в City Stage, като вратите отварят в 19:00. Събитието е част от поредицата  събития на организацията за популярна наука Ratio. Входът е свободен, а повече информация може да намерите на сайта на организаторите.

Публикацията Звездите завършват житейския си път по различен начин, често експлозивно. Но какво остава (или не) след смъртта на една звезда? се появи първо на МИКА: Музика и лайфстайл.